Project overzicht

Parkeergarage VVE Oranjestaete: zelfde lichtkwaliteit met 65% besparing

VVE Oranjestaete uit Best kwam naar Rienks EAP met de vraag om te kijken naar de verlichting in de parkeerkelder. Een dergelijke ruimte is bij uitstek een plaats waar goede verlichting wenselijk is i.v.m. veiligheid en zicht. Deze Vereniging van Eigenaren wilde graag zonder afname van de verlichtingssterkte besparen op het energieverbruik.


Aanpak
Met de plaatsing van Zaura aanwezigheidsdetectie sloeg Oranjestaete twee vliegen in één klap. Het licht in de parkeerkelder gaat automatisch uit, als niemand aanwezig is. De energiebesparing  in de parkeerkelder komt hierdoor op 65%; van 1800 naar 600 kWh per maand, zie grafiek. Voor het totale verbruik van het hele gebouw is dit een daling van 25%. De besparing is groter dan bij LED-lampen, terwijl de lichtkwaliteit gelijk blijft aan de oude situatie. Daarnaast is bij installatie de komst van een installateur niet nodig. Hierdoor komen er geen extra installatiekosten bij deze oplossing.

Ook interessant voor.....
Dit systeem is voor vele doelgroepen geschikt. Naast Verenigingen van Eigenaren en parkeergarages kunnen ook scholen, magazijnen en kantoren flink besparen met deze oplossing. Ook is het interesssant voor plaatsen met veel daglicht. Daar zorgt de daglichtfuntie voor extra besparing.