Project overzicht

Mooie, energiezuinige verlichting levert fikse besparing bij Zoomvliet college!

Tachtig procent energiebesparing, een optimale mix van dag- en kunstlicht, een mooie natuurlijke lichtinval en mooie stijlvolle lampen, zijn de resultaten na de implementatie van het verlichtingsplan voor de aula van het Zoomvliet College in Roosendaal. Het verlichtingsplan is gebaseerd op een vlekkenplan van een binnenhuisarchitect. In zo’n vlekkenplan staat waar er welke soort verlichting moet komen.

Aanpak
De bestaande TL-verlichting in de aula van het Zoomvliet college bleek versleten en niet zuinig en was daarom aan vervanging toe. In het lichtberekeningsprogramma Dialux is gekeken naar hoeveel armaturen van welk vermogen er waar nodig zijn. Dit programma geeft een goede indruk hoe de ruimte verlicht is na de aanpassingen. Hierbij was het voornaamste doel dat er overal voldoende licht zou zijn. Daarnaast was sfeer ook een belangrijk aspect. Hiervoor zijn ook de mogelijkheden voor extra daglicht onderzocht.
Joost Rienks over het project: “het mooie is dat we verschillende technologieën hebben gecombineerd. Daarnaast waren de aanpassingen mogelijk met stijlvolle armaturen, die in lijn waren met de wensen en ideeën van de school en binnenhuisarchitect Brigitte Jongstra. Dit in combinatie met de forse energiebesparing maakt het een mooi voorbeeld tot waartoe onafhankelijk onderzoek en advies kan leiden. “

Ook interessant voor….
Niet alleen voor scholen, bedrijven en andere instellingen, maar ook voor binnenhuisarchitecten en installateurs is deze werkwijze interessant. Zij kunnen hiermee hun aanbiedingen beter onderbouwen en zo met een concreter uitgewerkt ontwerp komen. Daarnaast geeft het op voorhand, op basis van een artist impression, al inzicht in het effect van de verlichting op de ruimte.