Project overzicht

Electriciteitsverbruik Florijn College daalt door energiezuinige verlichting

Het Florijn College is een school voor MBO-onderwijs. Het ROC West-Brabant heeft Rienks EAP gevraagd aan te geven hoe op de kosten van verlichting bespaard kan worden. Door licht automatisch uit te schakelen en het gebruik van zuinige lampen wordt het energieverbruik van de verlichting met ruim 40% verminderd.

Het Florijn College is gevestigd in het gebouw van het voormalige Ignatius-ziekenhuis. De school verzorgt MBO-onderwijs voor handel en zakelijke dienstverlening. Daarnaast wordt 's avonds volwassenenonderwijs gegeven in het gebouw. De school is daarmee zo een 72 uur per week geopend en brandt het licht ook 72 uur per week.
Het gebouw bestaat uit zo een 60 klaslokalen, 10 gangen, 5 trappenhuizen, 16 toiletten en 20 kantoren. Hier brandde in veel gevallen van 's morgen vroeg tot 's avonds laat het licht. Door te kijken naar de wensen van klant, na te gaan hoe en wanneer de diverse ruimtes worden gebruikt en te kijken welke verlichting er nu hangt, is een maatwerkadvies opgesteld. Hierin staat per ruimte omschreven hoe op verlichting bespaard kan worden. De ene keer is gebruik gemaakt van zuinige lampen, de andere keer van bewegingsmelding, maar ook van schemerschakeling. De besparing is aanzienlijk:
 

  • klaslokalen: 38%
  • gangen: 40%
  • trappenhuizen: 50%
  • toiletten: 90%
  • kantoren: 45%
Nadat het advies is uitgebracht, hebben wij ook de aanbesteding, directievoering en afname verzorgd. De klant werd hiermee alle zorgen uit handen genomen.
In juli 2011 is het totale elektriciteitsverbruik in de eerste helft van 2011 vergeleken met die in de eerste 6 maanden van 2010. Hieruit blijkt dat het totale electriciteitsverbruik, dus inclusief ventilatie, pc's etc., na installatie van de zuinige verlichting met 15% is gedaald t.o.v. 2010.

Adviesbureau Rienks EAP onderzoekt nu hoe het Florijn College nog eens tenminste 15% kan besparen. Naar aanleiding van dit succesvolle project is een artikel in BN De Stem geplaatst.