Nieuws overzicht

Zaura™ – draadloos daglicht-en aanwezigheids systeem

Nooit meer licht dat in een verlaten ruimte brandt. Geen brandende TL-lampen als voldoende daglicht van buiten komt. Zaura™ maakt dit gemakkelijk haalbaar, zonder nieuwe bekabeling of nieuwe armaturen ..... eenvoudig en draadloos energie besparen.

Automatisch besparen met Zaura
Vaak wordt gedacht dat het aan- en uitschakelen van TL-lampen veel energie verbruikt. Dit verhaal doet al jaren de ronde, maar niets is minder waar. Zodra de verlichting langer dan 18 seconden uit is, wordt uitschakelen voordelig. Door slimme sensoren de verlichting automatisch uit te laten schakelen, wordt veel energie bespaard, in sommige gevallen wel tot 90%. De voorbeelden zijn legio:

  • VVE De Beeldenaar  in Breda bespaart dankzij sensoren 70% op de verlichting van haar parkeergarage.
  • Op het Florijncollege in Breda wordt dankzijn sensoren 90% in toilletten en 40% in de gangen bespaard.
  • Automobielbedrijf Rotel bespaart dankzij sensoren 90% op de verlichting van zijn magazijn.
Een investering in slimme sensoren verdient zich in maximaal 4 jaar, maar vaak al in 1á 2 jaar, terug. Dat is veel sneller dan bijvoorbeeld zonnecellen.

Sinds kort is Zaura op de Nederlandse markt. Zaura is een eenvoudige manier om TL-verlichting energiezuinig te maken. De Zaura-sensor controleert of iemand aanwezig is en hoeveel daglicht van buiten komt. Als het licht uit kan, stuurt de sensor draadloos een signaal naar de Zaura-starter, die de lamp uitschakelt. Zaura is specifiek bedoeld voor 36W en 58W TL-verlichitng met starters (ook conventionele TL genoemd).


Eenvoudige montage
Zaura installeren is heel eenvoudig.  De high tech Zaura-starters vervangen de oude  TL-starters.  De draadloze sensoren worden op het plafond gemonteerd. Meer is het niet. Kabels trekken of aanpassingen in de meterkast zijn niet nodig. De gebruiker bepaalt  zelf welke lampen wel of aangesloten worden. Dit kan men later ook nog zelf eenvoudig wijzigen.

Veel besparen, snel terug verdienen en minder onderhoud
Niet alleen dalen de energiekosten sterk, maar door de langere levensduur van de lampen ontstaat een extra besparing.  De high-tech Zaura-starters zorgen er voor dat de lampen niet extra slijten door het vele aan- en uitschakelen. De lampen gaan daardoor langer mee. Als Zaura de lampen bijvoorbeeld 2/3 van de tijd uitschakelt, blijft het totaal aantal branduren van de lamp gelijk. Omdat de lampen minder uren per jaar branden, wordt het aantal jaren dat de lamp meegaat in dit voorbeeld 3x groter.
Bij de huidige energietarieven verdient een investering in Zaura zich in 1á 4 jaar terug. In de meeste gevallen is de terugverdientijd zelfs 2 jaar of korter. Dat is veel sneller dan bijvoorbeeld zonnecellen. Ook levert investeren in Zaura meer op dan een spaarrekening of aandelen.

Gevoel van veiligheid
Het licht brandt alitjd als iemand in de ruimte aanwezig is. Welkome gasten hebben licht als dat nodig is. Ongenode bezoekers kunnen zich niet in het duister verschuilen. 

De voordelen van Zaura op een rijtje:
• Aanwezigheids- en daglichtsensor in één
• Verlichting brandt alleen waar en wanneer het nodig is
• Grote energiebesparing van soms tot 90%
• Goedkoop en eenvoudig te installeren; geen elektricien nodig
• Flexibel: instellingen zijn altijd eenvoudig aan te passen
• Verdient zich snel terug
• Lampen gaan langer mee dan wanneer ze continu branden
• Veilig gevoel voor bewoners blijft behouden

Als u met eigen ogen wilt zien hoe het werkt en hoe eenvoudig de montage is, geven wij u graag een vrijblijvende demonstratie. Neem contact met ons op via Zaura@rienkseap.nl