Nieuws overzicht

Nobelprijs Natuurkunde naar uitvinders blauwe led

De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaanse Japanner Shuji Nakamura voor de uitvinding van de blauwkleurige led. Dit is een terechte beloning voor een doorbraak die tot de huidige LED-revolutie heeft geleid.

Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen dinsdag in Stockholm bekendgemaakt.

Het drietal krijgt de prijs voor de uitvinding van efficiente blauw-licht diodes die energiebesparende witte verlichting mogelijk maken.

"De wetenschappers kwamen begin jaren negentig met een blauwkleurige led, waarmee voor het eerst wit licht kon worden gecreëerd", schrijft het Nobelcomité. "Rode en groene diodes bestonden al langer, maar zonder blauw licht was het niet mogelijk om witte lampen te maken."

Akasaki en Amano zijn beiden werkzaam aan de Universiteit van Nagoya. Nakamura werkt aan de Universiteit van Californië in Santa Barabara.

Volgens de het comité is de uitvinding veelbelovend voor de levenskwaliteit van meer de 1,5 miljard mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot elektriciteit. Door het lage energieverbruik kunnen de lampen branden op zonne-energie.

"De uitvinding van de blauwe led is maar twintig jaar oud, maar heeft al veel bijgedragen aan het creëren van wit licht. Hier plukt iedereen de vruchten van." Lees meer

bron: Nu.nl