Nieuws overzicht

Nieuw energiezuinig product "Zaura" levert aanzienlijke besparing op

Sinds kort is een nieuw energiezuinig verlichtingssyteem op de markt: Zaura. Hiermee kan bestaande TL-verlichting eenvoudig uitgebreid worden in met aanwezigheidssensoren en een daglichtregeling. In opdracht van het ROC West-Brabant heeft Rienks EAP op het Prinsentuin College in Breda onderzocht hoeveel dit systeem bespaart.

Veel energie gaat verloren door verlichting die onnodig brandt. De verlichting blijft aan als het kantoor of klaslokaal leeg is. En op een zonnige dag blijft de verlichting op volle sterkte branden. Door gebruik van aanwezigheidsdetectie gaat het licht automatisch uit als niemand aanwezig is. Een daglichtregeling zorgt ervoor dat minder kunstlicht wordt gebruikt, als veel daglicht van buiten komt.

Zaura biedt aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling voor conventionele TL-systemen (met starters). Het systeem kan eenvoudig worden geïnstalleerd. Het is alleen nodig starters te wisselen. Een installateur is daarom niet nodig, wat veel kosten bespaart.

Op het Prinsentuin College in Breda zijn sinds medio mei 2011 4 klaslokalen en 1 gang uitgerust met Zaura. De school is uitermate tevreden over de werking van het systeem. De eerste 6 weken van het schooljaar 2011-2012 is gemeten hoeveel Zaura bespaart. De resultaten zijn zeer positief. In de klaslokalen wordt gemiddeld 30% bespaard en in de gang 50%. Voor meer info: zie PDF-file. Kijk voor meer info over Zaura op www.zaura.nl