Nieuws overzicht

Energie besparen op verlichting met draadloze sensor

Sinds enkele dagen zit in meerdere lokalen en gangen van het Prinsentuincollege in Breda een nieuw energiebesparend systeem. Dit zogenaamde Zaura-systeem bespaart door de verlichting (deels) uit te schakelen als veel daglicht van buiten komt of niemand aanwezig is. Zaura onderscheid zich van adere producten, omdat het draadloos is en daardoor eenvoudig te installeren.

Er kan veel op kosten van verlichting bespaard worden, door deze uit te schakelen als niemand aanwezig is en de hoeveelheid licht te verminderen als veel licht van buiten komt. Dit heet aanwezigheidsdetectie, respectievelijk daglichtregeling. Dit bespaart tussen 30 en 70% op het energieverbruik van verlichting. Hoeveel bespaard wordt, verschilt per situatie en is afhankelijk van de gebruikers, het soort ruimte, de ligging en nog een aantal factoren.
In kantoren en klaslokalen hangt vrijwel altijd TL. Voor een ouderwets TL-systeem (EM-TL) met starters was daglichtregeling onmogelijk. Aanwezigheidsdetectie kan bij EM-TL wel, maar ook daar zitten wat haken en ogen aan. Als de verlichtingsinstallatie niet goed wordt aangepast, kan het voorkomen dat de TL-buizen snel kapot gaan.
Het nieuwe Zaura-systeem neemt deze beperkingen en nadelen weg voor EM-TL:

  • daglichtregeling schakelt een deel van de lampen uit, als er veel daglicht is. Door bijvoorbeeld een van de twee lampen in een armatuur uit te schakelen, wordt 50% gedimd.
  • lange levensduur van de lampen blijft behouden met aanwezigheidsdetectie.
  • eenvoudig te installeren: vervangen starters en bevestigen sensors. het is niet nodig kabels te trekken.
  • systeem kan eenvoudig aangepast worden of verhuisd worden.

Dit nieuwe systeem draait sinds een aantal dagen op proef op het Prinsentuincollege in Breda. Aan het begin van het nieuwe schooljaar start Adviesburo Rienks EAP met verbruiksmetingen om het behaalde besparing vast te stellen.