Nieuws overzicht

China sluit energieslurpende fabrieken

De Chinese regering heeft ruim tweeduizend van de meest vervuilende fabrieken opgedragen de productie per september te staken. Met de sluiting van de bedrijven, die vooral staal, cement en aluminium maken, wil Peking een drastische stap zetten om de ergste energieverspilling te remmen


China werd onlangs voor het eerst door het internationaal energieagentschap IEA uitgeroepen tot de grootste energieslokop ter wereld, met een verbruik groter dan de Verenigde Staten. Hoewel Peking de cijfers betwist, weten de autoriteiten dat het milieubeleid ernstig achterloopt. Na decennia van ongebreidelde groei kampt China met sterk vervuild water, een vieze bodem en smerige lucht.


Overcapaciteit
De gedwongen sluiting komt Peking ook in een ander opzicht van pas. China kampt al jaren met een forse overcapaciteit in genoemde sectoren. Veel sterk verouderde staatsbedrijven in afgelegen provincies zijn blijven doordraaien omdat ze beschermd worden door de lokale overheid. Met het sluitingsplan hoopt Peking die weerstand te doorbreken.


De praktijk heeft tot dusverre geleerd dat het niet eenvoudig is dergelijke plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. De centrale autoriteiten dreigen nu de ergste vervuilers met harde maatregelen als de productie niet wordt gestaakt. Zo zouden bankleningen en vergunningen ingetrokken kunnen worden, of de elektriciteit afgesneden.

De centrale regering in Peking heeft de internationale gemeenschap vorig jaar beloofd dat het energiegebruik per eenheid product voor 2020 met 20 procent zal dalen. Tot nu toe kruipt het energiegebruik echter nog steeds omhoog.

Dubieuze reputatie
China, dat Japan dit jaar verwacht te passeren als de op een na grootste economie ter wereld, heeft de dubieuze reputatie de meest milieu-onvriendelijke industrie te bezitten. Het fundament hiervoor werd gelegd in de jaren vijftig, toen de Sovjet-Unie China hielp te industrialiseren. Duizenden van deze vuile fabrieken draaien nog steeds. Daar zou nu snel een einde aan moeten komen, aldus het ministerie van Industrie in Peking.


Een analist in Shanghai denkt dat het plan enig effect zal hebben, maar dat het vooral een gebaar is naar de buitenwereld. is: ‘Kijk, we doen echt wel iets.’ ‘Maar gebeurt het ook echt, dat is op dit vlak in China geen overbodige vraag’.