Nieuws overzicht

Besparen op verlichting; oppimpen of uitknijpen

Voor veel organisaties zijn energie en verlichting bijzaak. Energie is een noodzakelijk kwaad in de vorm van een energierekening. Verlichting faciliteert de bedrijfsprocessen zoals werken, leren, verzorgen en verkopen. Gedreven door financiële, en soms ideële, motieven willen organisaties het energieverbruik van hun verlichting terugdringen; we gaan besparen op de energie van de verlichting! De een grijpt op dat moment de kans om de bestaande verlichting te verbeteren, dan ander verlaagt de kwaliteit van de verlichting drastisch voor een paar euro extra besparing.


LED’s make things better
De opkomst van ledproducten en andere alternatieven voor de vervanging van bestaande lichtbronnen geeft veel mogelijkheden om het energieverbruik van verlichting te verminderen, maar brengt even zo vele valkuilen met zich mee. Als organisatie wil je een fijne en veilige werkomgeving voor je medewerkers, een prettige omgeving voor leerlingen, studenten en patiënten of een omgeving die aantrekkelijk is voor klanten, waar producten er aantrekkelijk uitzien en dus goed verkopen. Goede verlichting helpt daar bij, maar slechte verlichting kan dit behoorlijk verpesten. Onder goede verlichting versta ik met name voldoende hoge (en gelijkmatige) verlichtingssterkte (lux), goede kleuren (kleurtemperatuur en –weergave) en geen verblinding (UGR). De bijbehorende valkuil is dat een organisatie het verbruik van de verlichting tot de laatste kWh wil uitknijpen. Men bespaart daarbij dusdanig op verlichting, dat de kwaliteit van de verlichting door de ondergrens gaat. Dat kan leiden tot ongewenste neveneffecten, zowel op financieel gebied als op het gebied van veiligheid en welzijn.

Ik zie, ik zie…… niet of het licht brandt
Een typisch voorbeeld is een boekwinkel in Breda. Een kleine speciaalzaak in een mooi oud pand in het centrum. Een winkel in een hoge ruimte op de begane grond tot aan het plafond gevuld met boeken. De winkel ligt op een hoek in het zicht van de vele voorbijgangers. Verlichting brandt ook overdag, wat de aandacht van de voorbijgangers trekt. De eigenaar wil zowel energie besparen als de hoge tempartuur in de zaak tijdens de zomer verlagen. Het plan is om de halogeen lampen een-op-een door ledlampen te vervangen. Prima idee natuurlijk. De eigenaar zocht zelf contact met een lokale importeur. Die verving de lampen door een “gelijkwaardig” product. Vervolgens was het een stuk donkerder in de zaak (lage verlichtingssterkte) en zagen de boeken er grijs en grauw uit (lage kleurweergave). Klanten gaven aan dat zij van buiten niet goed konden zien of de zaak open was. Wat bedoeld was als kostenbesparing, werd een potentiele omzetdaling.

Kansen en valkuilen
“Elk nadeel heb z’n voordeel” en zo heeft iedere valkuil zijn kans. Ga niet besparen op energie van de verlichting en probeer niet de laatste kWh uit de verlichting te knijpen. Grijp de kans om te investeren goede, mooie, energiezuinige verlichting. Door het als een investering in energiezuinigheid en kwaliteit te benaderen, grijp je de kans om de bestaande verlichting te verbeteren en een betere werk-, leer en zorgomgeving te creëren of om meer omzet te halen. Ja, er is slechte ledverlichting op de markt, maar er is ook hele goede ledverlichting op de markt. Hoe onderscheidt je hier het kaf van het koren? Betrek een onafhankelijk verlichtingsexpert bij het keuzeproces en laat die er zijn deskundige licht op schijnen.

Deze blog is eerder verschenen bij Duurzaam Verlicht