Project overzicht

Primeur voor basisschool De Terp

Basisschool De Terp in Weesp gaat dankzij advies van Rienks EAP 50 tot 60 procent besparen op energiekosten. Ook heeft de school samen met ROC West-Brabant een primeur door nieuwe LED-armaturen met ingebouwde radarsensoren. Deze zijn nog maar net op de markt en in Nederland alleen nog maar op deze locaties geïnstalleerd. Door de ingrepen is er meer en beter licht. Verder is er met onderwijsspecifieke zaken, zoals digiborden en contrasten, rekening gehouden. Door deze maatregelen is het visuele comfort sterk verbeterd


Prettige sfeer
‘De nieuwe verlichting moet energiezuinig zijn en een prettige leer-, speel- en werkomgeving opleveren’ aldus Raderadvies (onderhoudspartij) en Stichting spirit (opdrachtgever) in de opdrachtbeschrijving. ‘In de aula vinden ook ‘s avonds bijeenkomsten plaats en daar is behoefte aan meer licht. De verlichting in de aula moet een gezellige sfeer oproepen. In de leslokalen is er een voorkeur voor daglichtkleur.’ In het gebouw is dankzij lichtkoepels en bovenlichten al veel daglicht aanwezig.

Richtlijnen
Rienks EAP bracht samen met de directeur van De Terp, de adjunct-directeur van Spirit en Joris van der Linden van Raderadvies de wensen in kaart. Daarbij is gekeken naar de Europese verlichtingsnorm EN-12464 en de richtlijn Frisse Scholen. Deze wensen zijn daarna vertaald naar technische eisen in termen van verlichtingssterkte (lux) en kleurtemperatuur. Vervolgens zocht Rienks EAP armaturen erbij, die aan de technische vraag voldoen en in de stijl van de school passen. Ook is geadviseerd met het gebruik van sensoren onnodig energieverbruik te voorkomen.

Flinke besparing
In de klaslokalen kwamen energiezuinige T5-armaturen met daglichtkleur. Deze lampen gaan uit als niemand aanwezig is, of als er veel daglicht binnen komt. De gangen werden voorzien van LED-armaturen met ingebouwde radarsensor; als er niemand in de buurt is dimmen de lampen naar een lager lichtniveau. In de aula kwamen pendelarmaturen met zowel RGB-LED als een CDM-T lichtbron. De LED’s zijn in de diverse kleuren in te stellen en zorgen voor een mooi sfeervol effect. De CDM-T lichtbronnen zijn zeer zuinig en geven veel licht voor ‘s avonds. Het geïnstalleerde vermogen van de verlichting daalt met 40%, oftewel de armaturen zijn 40% zuiniger. Door de verlichting met sensoren uit te schakelen als er geen kunstlicht nodig is, stijgt de besparing naar verwachting zelfs tot 50 – 60%.

Ook interessant voor:
• Eindgebruikers zoals scholen, bedrijven, zorginstellingen en overheden
• Onderhoudspartijen
• (Interieur-)architecten
• Installateurs
• Iedereen die geïnteresseerd is in goede, prettige en energiezuinige verlichting