Project overzicht

Onderzoek naar hoog verbruik Peak Performance in Amsterdam

Naar aanleiding van een aanhoudend hoog energieverbruik heeft de manager van Peak Performance aan adviesbureau Rienks EAP gevraagd de oorzaken te achterhalen. Waar verhuurder Ymere en installateur Feenstra Peak Performannce niet konden helpen, heeft Rienks EAP d.m.v. metingen en onderzoek de oorzaken in kaart gebracht en vervolgens heldere oplossingen aangedragen

In Amsterdam heeft Peak Performance een showroom, waar zij de nieuwe collectie voor volgend seizoen aan winkels laat zien. De showroom is voorzien van verlichting om de kleding mooi uit te lichten, airco, ventilatie en verwarming.
Al sinds Peak Perfomance de ruimte in 2007 betrok, is de energierekening hoog en was het hele jaar erg warm in de ruimte, ondanks de aanwezigheid van airconditioning en vele bezoeken van Feenstra-monteurs.

Om de oorzaken te achterhalen hebben wij het gebouw en de installaties geïnspecteerd en volgende gemeten:

  1. d.m.v. uurmetingen wat de verlichting, ventilatie en computers gebruiken. Zo werd duidelijk hoeveel wanneer verbruikt werd; m.a.w. welke apparaten verbruiken veel elektriciteit en welke staan onnodig aan.
  2. De binnentemperatuur is een week lang gemeten ieder uur gemeten
  3. De in- en uitgaande temperaturen van de inblaasunits van de airco.
Daarnaast is een energiebalans opgesteld en is de airco-unit op het dak geïnspecteerd.

Uit het onderzoek bleek dat de verlichting het gros van het elektraverbruik veroorzaakte. Ook is geconstateerd dat de airco-unit op het dak kapot was en dat deze ook niet geschikt was voor deze toepassing. Tot slot stond de verwaming dag en nacht op een te hoge temperatuur ingesteld.