Project overzicht

Energiezuinige verlichting en nieuwe plafonds voor Radius College

Het gebouw van het Radius College (MBO-techniek) in Breda dateert uit begin Jaren ’70. De verlichting en plafonds kwamen grotendeels ook nog uit die periode. Hoog tijd voor een overgang naar energiezuinige verlichting en nieuwe plafonds. Rienks EAP kwam met een voorstel waarbij het energieverbruik voor de verlichting sterk naar beneden ging, maar er ook meer licht kwam. De plafonds en de armaturen zijn op elkaar afgestemd en stralen eenheid en rust uit.


Passende armaturen
Voor de verschillende ruimtes ging Rienks EAP op zoek naar bijpassende armaturen en maakte hiermee verschillende verlichtingsontwerpen gemaakt. Voor kantoren en theorielokalen is gekozen voor energiezuinige T5-armaturen met een goede optiek en lampen met een daglichtkleur. Voor de verkeersruimtes zijn LED-armaturen met een ingebouwde radarsensor gebruikt. De verlichting dimt bij deze armaturen als niemand in de buurt is. Dat bespaart energie en is er toch altijd een beetje licht in de verkeersruimtes. In een aantal ruimtes is gekozen om geen systeemplafond te plaatsen, maar de aanwezige armaturen te vervangen door design led-armaturen. De systeemplafonds bestaan uit platen met een goede geluidsabsorptie, zodat de akoestiek in de ruimtes verbetert.

Kwaliteit en sfeer verbeterd
Dankzij de aanpassingen straalt de school nu een prettige en rustige sfeer uit. De kwaliteit van de verlichting is sterk verbeterd; er is meer en homogener licht. De daglichtkleur geeft het idee van een zonnige dag, omdat de kleur hetzelfde is als natuurlijk licht. De design led-armaturen en de led-armaturen met sensor hebben een moderne technische uitstraling, die bij het onderwijs van de school past.

Besparing dankzij slimme sensoren
Het geïnstalleerde vermogen van de verlichting daalt met 45%, maar in enkele ruimtes zelfs met 55%. Door de verlichting m.b.v. sensoren uit te schakelen als geen kunstlicht nodig is, stijgt de besparing naar verwachting tot zelfs 60 – 65%. Daarnaast verbetert het visuele comfort. De LED-panelen met ingebouwde radarsensor zijn nog maar net op de markt en in Nederland nog maar op twee plaatsen geïnstalleerd: Weesp en Breda. Dankzij de sensoren reageert de verlichting op de omgeving.

Deze aanpak is ook interessant voor eindgebruikers zoals scholen, bedrijven, zorginstellingen en overheden, onderhoudspartijen, (interieur-)architecten en installateurs