Nieuws overzicht

Op naar 2015!

Rienks EAP kijkt terug op een boeiend 2014. We hebben in 2014 weer veel organisaties geholpen bij het verlagen van het energieverbruik en het verbeteren van de verlichting in hun gebouwen. Regionaal, nationaal en internationaal gebeurde er ook veel op het gebied van duurzaamheid, energie en verlichting.

Het Bredase Energie Initiatief
In het kader van het gemeentelijke klimaatuitvoeringsprogramma begeleidt BOnDS de uitvoering van het Bredase Energie Initiatief (BEI). BEI heeft tot doel om van Breda een duurzame stad te maken. In eerste instantie loopt het programma van 2013 tot 2017. In 2014 zijn er twee bijeenkomsten geweest voor de leden van BEI over de onderwerpen Energiezuinige Verlichting en Zonne-energie. De aanwezigen waren zeer enthousiast over de bijeenkomsten. In 2015 vinden weer tenminste twee bijeenkomsten plaats. Verder krijgt BEI een eigen website. We hopen dit initiatief in 2015 verder uit te breiden met meer leden.

Ondertussen......
stond de rest van de wereld ook niet stil op het gebied van verlichting, energie en klimaat:

 1. De olieprijs is stevig gedaald en krijgen de oliesheiks, -tsaren en -generaals hun begrotingen niet meer rond, omdat hun zwarte goud niets mee opbrengt
 2. Heeft België drie van zijn zeven kernreactoren gesloten en moet de kerstverlichting uit om storingen te voorkomen
 3. Het lukt politici en diplomaten niet om in Lima een wereldwijd akkoord te sluiten met bindende afspraken over de beperking van de uitstoot van CO2
 4. Overleed astronaut en duurzaamheidsgoeroe Wubbo Ockels op 18 mei
 5. Ontvingen de Japaners Japanners Akasaki, Amano en Nakamura de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor het uitvinden van de blauwe LED
 6. Wordt 2014 het warmste jaar van de afgelopen drie eeuwen. Volgens het KNMI is dit deels te verklaren door de opwarming van het klimaat.
 7. Gaat de Europese Unie het gebruik van plastic tesjes beperken
 8. Zijn er in Breda vergevorderde initiatieven om een windmolenpark bij Hazeldonk en een ZonneWIJde bij het Rithmeesterpark te bouwen.
2015?
Wat het komende gaat brengen blijft natuurlijk giswerk. Op het gebied van verlichting, energie en klimaat zijn er toch wel wat zekerheidjes:
 • De verduurzaming van Nederland gaat verder
 • LED-verlichting wordt nog zuiniger en steeds breder toegepast
 • Er komen steeds meer elektrische auto's op de weg
 • Er wordt steeds meer duurzame energie opgewekt met zonnepanelen en windturbines
 • Onze huizen, scholen en kantoren worden steeds energiezuiniger
Ik wens iedereen fijne feestdagen eneen gezond, gelukkig, groen en duurzaam 2013

Joost Rienks