Nieuws overzicht

NOS: Kantoren kunnen vaak energiezuiniger

In Nederland komen steeds meer duurzame gebouwen. Veel energiewinst levert dat nog niet op. Onderzoek van vastgoedadviseur Jones LangLasalle leert dat de mogelijkheden om energie te besparen vaak onvoldoende worden benut. Er zou zeker twintig procent extra kunnen worden bespaard.

Jones LangLasalle onderzocht ruim 270 gebouwen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat gebruikers van duurzame gebouwen vaak het licht op hun kantoor niet uit doen. Hierdoor brandt verlichting onnodig tijdens avonden, weekenden en vakanties. Bressers noemt het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt tussen eigenaren en huurders van een kantoorpand over duurzaam gebruik. "Dus: niet de ramen open als het te warm wordt op kantoor, maar de kachel uit, om maar iets te noemen", zegt hij. "En de laatste persoon die naar huis gaat, zorgt ervoor dat al het licht uit is." Hij pleit er verder voor dat als er mensen overwerken, ze dat op één verdieping doen. Dan kan op de andere verdiepingen van het gebouw het licht uit.

Adviesbureau Rienks helpt gebouwen energiezuiniger te maken. Onze maatwerkadviezen vertellen helder hoe u een lagere energierekening krijgt. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat de airco tijdens de zomervakantie draait, het gebouw tijdens de kerstvakantie verwarmd wordt of het licht 's nacht brandt. Investeringen in energiebesparingen verdienen zich meestal in minder dan 2 jaar terug. Lees hier meer over onze maatwerkadviezen, verbruiksmetingen en -analyses en verlichtingsadviezen.