Nieuws overzicht

Energierekening hoger door extra toeslag

Huishoudens krijgen in de komende jaren te maken met een extra toeslag op de energierekening die kan oplopen tot ongeveer 20 euro per jaar in 2015.


Dat zei een woordvoerder van EnergieNed, de organisatie van energieproducenten, vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Het kabinet Rutte wil het geld gebruiken om het opwekken van duurzame energie te betalen. In het regeerakkoord staat dat huishoudens gaan meebetalen aan de subsidieregeling voor opwekking van duurzame energie. Het kabinet bespaart hiermee 1,2 miljard euro. Het kabinet verwacht met de maatregel 100 miljoen euro extra binnen te halen. De helft daarvan wordt door huishoudens opgebracht, wat neer komt op 7 euro per gezin in 2011. Met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per huishouden per jaar, betekent dit dat de prijs van een kWh 0,2 eurocent stijgt. De verwachting is dat de toeslag per huishouden oploopt tot 21 euro in 2015 en daarna verder door blijft stijgen. De andere helft van de 100 miljoen wordt door het bedrijfsleven opgebracht. Energieproducent Essent noemt het een heel eerlijke maatregel. "Grootverbruikers betalen meer dan energiebewuste mensen. Nu betaalt iedere belastingbetaler evenveel".